Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Choose not to be a lady



Υπάρχει μια σκηνή στο Broadcast News, που ο William Hurt ρωτάει τη Holly Hunter:  “How does it feel to always know that you are right, to always be the smartest person in the room?” Και η Holly απαντάει: “Awful”.

Awful, indeed. Δεν υπάρχει πιο μοναχικό συναίσθημα από τη μεγάλη εξυπνάδα –όπως κι αν την ορίσει κανείς. Ο πολύ έξυπνος δεν έχει ποτέ πραγματικά παρέα. Πρέπει συνεχώς, σε κάθε περίπτωση, να αξιολογεί το περιβάλλον και να αποφασίζει πόσο έξυπνος του επιτρέπει αυτό το περιβάλλον να είναι, προκειμένου να επικοινωνήσει, να «ανήκει», να υπάρχει χωρίς να τρομάζει τους άλλους.
Και αυτή η έκπτωση, μικρή καμιά φορά, μεγαλύτερη άλλοτε, κάνει τους έξυπνους, τους πιο μόνους ανθρώπους στον κόσμο. 
Οι ανόητοι δεν το φαντάζονται καν, ότι κάποιος μπορεί να χρειάζεται να «μικρύνει» για να τον κάνουν παρέα. Οι έξυπνοι είναι πολύ καλοί σε αυτές τις πράξεις μεταμφίεσης.

                                                                  

Εχθές πέθανε η Nora Ephron, μόνο που το έμαθα σήμερα.
Η Nora που έλεγε: «Choose not to be a lady», ή «No matter what you do, you can always change your mind». Η Nora που ήταν ο Walt Disney της popular culture.
Όλες οι φίλες πιστεύουμε ότι είμαστε ικανές και άξιες για να γίνουμε Nora, μόνο που να…καμιά φορά δεν τολμάμε.
Δεν τολμάμε να είμαστε εξυπνότερες – οι εξυπνότερες στο δωμάτιο -, να μην είμαστε αξιοπρεπείς, να μην είμαστε κυρίες, να μην είμαστε ευγενικές, να βρίζουμε όσο θα θέλαμε, να αλλάζουμε γνώμη…
Ζω με αυτή την ελπίδα της αλητείας, για την ημέρα που θα διαλέξω να μην είμαι κυρία.

Nora is dead. Long live Nora. Go out and make a mess!
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου